tisdag 16 oktober 2012

La Proie


La Proie eller The Prey som den engelska titeln lyder är en fransk actionthriller av Eric Valette. Valette har tidigare gjort utmärkta spionthrillern Une affaire d'état, ruggiga och mörka Maléfique och väldigt mediokra skräckfilmen One Missed Call. Efter att ha sett The prey så hoppas jag att Valette håller sig till franska produktioner och skippar Hollywood helt. Filmen börjar i fängelset där Franck, en rånare(Dupontel) väntar på att få avtjäna de sista månaderna av sitt straff och att få komma ut till fru(Murino) och barn igen. Hans cellkamrat Jean-Louis(Debac) är en felaktigt dömd sexförbrytare som får stryk av andra interner, och huvudpersonen Franck hjälper honom ur knipan. Den felaktigt dömda släpps strax därefter och Franck får snart veta att han inte alls var felaktigt dömd och att han nu är ute efter Francks familj. Desperat flyr han från fängelset och blir ett nationellt mål, med en specialgrupp, ledd av en framgångsrik ung kvinna, Claire Linné(Taglioni), utsedd att fånga in honom. Nu blir det en intensiv och adrenalinfylld jakt, där Franck jagar sin förra rumskamrat och där polisen jagar Franck. Filmen är fylld av spektakulära actionscener och flera plötsliga och överraskande(filmtekniskt sett)händelser. En väldigt bra Europeisk actionfilm helt enkelt. Valette har samlat en erfaren och bra ensemble av rutinerade franska(och spanska, i Sergi López) topp skådespelare, det vill säga de som inte flyttat till Hollywood utan kört 30+ franska filmer vardera. Även om en del action blir väldigt överdrivet även här så fungerar det bättre än mycket av det som Hollywood producerar och det är filmat med en större närvaro och känsla utan att produktionen blir nämnvärt svagare. Ett bra eller till och med bättre alternativ till Transporter eller Crank, faktiskt till helt i klass med Taken.

Betyg(1-10): 7

Plus till: Bra sammansättning av ensemblen, bra linje i storyn och spektakulära actionscener, mycket bra stuntarbete.

Minus till: Stryktåligheten hos flera personer men främst Franck(Dupontel) blir stundtals så att man reagerar på den även när man är "inne i filmen".

1 kommentar:

  1. Var faktiskt riktigt bra. Inte som Taken men bra. Jag har lite svårt för filmer på språk jag inte förstår då jag ogillar att hela tiden läsa undertexten. Vill höra dialogen inte läsa den. Men filmen var lika bra som en Hollywood film.

    /Kim

    SvaraRadera