tisdag 9 oktober 2012

Prometheus


Alien 1 eller Prometheus som den fått heta istället är en storslagen film rent visuellt med fantastiska specialeffekter och häftiga scener. Prometheus utspelar sig sådär en 30 år innan första Alien-filmen och det ryktas om att det kommer att komma två till i det spannet som öppnar sig. Jag har lite svårt att komma fram till en slutlig bedömning av filmen och får troligtvis se den en eller ett par gånger till för att snappa upp alla detaljer och kopplingar till de övriga filmerna.

Men ett par saker kan man sådär lite halvnördigt ta upp i alla fall. Ridley Scott säger sig inte vara något fan av Alien vs Predator men ändå får man stundtals mer känsla av just den filmen än tex Aliens Återkomsten i form av hur boningen/fabriken/tillhållet är konstruerat. Nåja det är en mindre parentes och kanske inte så viktigt. Dock är känslan av förföljelse faktiskt klart sämre än i Alien. I Alien när Ripley hela tiden har ett obehagligt hot av det förföljande monstret så kryper det i kroppen av obehag, här blir den effekten mer som när hajarna simmar in i forskningsanläggningen i Deep Blue Sea, inte alls lika obehagligt skrämmande effektfullt. Troligtvis en stämningsfråga men inte desto mindre en viktig sådan.

För övrigt är dialogerna och tekniken väldigt bra, och precis lagom avslöjande för att hålla intresset på topp rakt igenom filmen och även efter att den slutat. Finns en inneliggande nackdel med att göra prequels då man som i detta fallet har över 30 års teknisk utveckling att tillgå. Lite som i Star Wars serien också. Det blir lite dumt ibland när tekniskt överlägsna prylar plötsligt dyker upp långt innan i tiden för att sen vara "förlorade" igen i filmseriens övergång till de äldre filmerna. Man gör dock det bättre i Aliensserien än i tex Star Wars. Om man då går till själva filmen så är det isolerat än väldigt bra Sci-Fi film med tydliga kopplingar till många av de saker som var så unikt med Alien, samtidigt kan jag tycka mig hitta små lånesaker från andra lyckade Sci-Fi filmer som tex Pitch Black på ett väldigt bra och snyggt sätt. Huvudrollerna med Rapace, Fassbender, Pearce och Theron är väldigt, väldigt bra. Den enda som faller ur ramen här är i mitt tycke Logan Marshall-Green som jag inte alls blev imponerad av, tvärtom, även om det delvis är karaktärsbefogat så är hans skådespel inte heller tillräckligt. Men det stora problemet ligger i att även två av bi-rollerna är i mitt tycke väldigt svaga och som jag ser det orealistiska(jag vet, filmens ledmotiv är inte realism) Det är de båda forskarna som springer vilse i filmen, och ännu mer i sina karaktärer. Geologen Fifield och biologen Millburn är två så dåligt gjorda och svaga karaktärer att jag häpnar av förvåning. De är rena monstermatfigurer i en klassisk Monster C-film som Mega Piranha eller motsvarande. Riktigt dåligt faktiskt.

Lite svagheter finns också i storyn där man öppnar många lådor och drar i många trådar utan att riktigt knyta ihop säcken eller stänga igen lådorna igen. Man har dock två filmer till på sig och det finns möjligheter till att detta blir förbättrat i efterhand så att säga. Men storyn lever inte riktigt upp till alla de storskaliga frågor och finurligheter man försöker ta upp. Blir dessvärre så när man inte riktigt har storytid till att match det storslagna effektmakeriet. Tror man hade gjort sig själv en tjänst om man skalat av lite i ambitionen och låtit storyn växa i nästa film när man satt ramen här. Huvudkaraktärerna är väldigt bra och väl genomarbetade och man skulle stannat vid dem så länge.

Så sammantaget då. Prometheus är en storslagen Sci-Fi med fantastiska specialeffekter. Ljud, ljus och foto är väldigt bra, musiken fungerar och produktionen är väldigt påkostad. Man har varit påhittig i all teknik men möjligtvis skulle man varit något mer innovativ i vissa "settings". Men man har lånat idéer och effekter väl från andra lyckade projekt. Stämningen i filmen håller bra nivå och huvudkaraktärerna är riktigt bra och välspelade. Man förmedlar också tydligt att det kommer mer och man lyckas hålla tankarna på hur allt hänger samman(med de fyra(fem(AvsP)/sex(AvsP2)) andra Alien filmerna). Rapace är en väldigt värdig arvtagerska till Weaver och gör en storslagen prestation.

Betyg(1-10): 7

Plus till: Specialeffekterna, Rapace och Theron och kanske framförallt Fassbender som är helt strålande.

Minus till: Birollerna och de något för många lösa trådarna i storyn, samt den något misslyckade skräckeffekten

Bästa citat: "There is nothing in the desert and no man needs nothing".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar